Història de la JCI

L’embrió de la JCI, l’Associació Cívica i Progressista de Joves (YMPCA) es va formar al 13 d’octubre de 1915. L’YMPCA va créixer fins a tenir 750 membres en menys de cinc mesos.historiajci

El 1916 va haver-hi un canvi de nom, amb el qual l’YMPCA va convertir-se en la “Junior ciutadans” o “Ciutadans Juniors”, col·loquialment “JCS” o “Jaycees”. Es va demanar que s’adoptés el nom de “Cambra de Comerç” com a genèric, cosa que es va fer malgrat les objeccions.

Després de la Primera Guerra Mundial, l’organització entra en contacte amb grups similars dels Estats Units. Un fullet que descriu el “St Louis Pla” va ser enviat en resposta a les preguntes sobre el grup que es van fer per les altres organitzacions. Quan el procediment obert a San Louis el 21 de gener de 1920 va finalitzar amb 30 ciutats representades, uns Estatuts provisionals van ser aprovats fins a una convenció que es va celebrar al juny d’aquell mateix any. Juntament amb aquests estatuts, es va aprovar l’elecció de la Mesa, i va nèixer també el Consell Nacional de la Cambra.

Henry Giessenbier va guanyar l’elecció com a president provisional de la Junior Chamber of Commerce dels EUA (USJCC) per aclamació, i es van sumar altres membres de la Mesa de St Louis, El Paso, Dallas, Texas, Terre Haute, Indiana, Springfield, Massachusetts. La “Junior Cambra de Comerç dels EUA” es va establir amb 29 grups de tot el país.

El 14 de maig de 1925 es va formar la Lincoln Cambra. Va ser la primera Cambra fora dels Estats Units. Un grup de Birmingham es va formar el 1927, seguida el mateix any per un grup de Sheffield i Nottingham a principis de 1928.

Els treballadors de la Cambra dels EUA van visitar la Cambra d’Anglaterra el 1928, quan ja ni havia onze cambres locals en funcionament. El 1929, Douglas Jelley, President de Northampton Jaycees (JCI) va visitar els Estats Units per primera vegada, que va ser seguida per una visita d’una delegació de tres membres de Sheffield dirigida pel GT Ibberson a la convenció anual dels EUA a la Cambra a Brooklyn l’any 1930.

El primer intent formal per formar una organització internacional es va produir a Los Angeles durant els Jocs Olímpics. Aquell any un Comitè Executiu Internacional va ser creat. Tanmateix la Cambra d’EUA no estava segura de si es tractava d’una organització o una de les seves pròpies comissions. La Cambra d’EUA, a la seva història oficial no registra que el grup es va convertir en quelcom més que en una agrupació solta i esporàdica dels grups semblants que hi havia a països com els EUA, Canadà, Anglaterra, Mèxic, Nova Zelanda, Austràlia i Colòmbia. El 1936, a la conferència de Liverpool representants de diversos països van anar decidits a formar una Cambra Internacional, però això sembla no estar oficialment contemplat en el moment de determinar quan neix realment la JCI Internacional.

El 1940, es va aprovar una resolució per la JCI EUA on es creava un programa per promoure els interessos mutus entre els països d’Amèrica Central i del Sud. Això va conduir a la creació d’organitzacions de la JCI a la Ciutat de Mèxic, Ciutat de Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, i Ciutat de Panamà el 1943.

El desembre de 1944 va tenir lloc una reunió a la Ciutat de Mèxic que es coneixerà com un Inter-Americà, reunió en la que van assistir els representants dels EUA i set països d’Amèrica Llatina. Va ser en aquesta reunió on es va prendre la decisió de formar la Jove Cambra Internacional (JCI). Es va resoldre celebrar una nova reunió a la ciutat de Panamà el 1946.

El 1944, la primera conferència internacional es va celebrar a la Ciutat de Mèxic. Raúl García i Vidal de JCI Mèxic va ser elegit el primer President. Els països que inicialment van formar JCI Internacional van ser Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà i els Estats Units d’Amèrica.

 

Història de la JCI Catalunya

De la primera Jove Cambra del món a l’arribada a Catalunya

1915 internacionalLa primera Jove Cambra a nivell mundial va ser creada el 1915 per Henry “Hy” Giessembler a Saint Louis, Missouri (EEUU) amb el nom d’”Associació Cívica Progressista d’Homes Joves” i amb l’objectiu d’agrupar joves disposats a servir a la comunitat. Un cop acabada la 1ª Guerra Mundial, Giessembler va posar-se en contacte amb homes de negocis d’altres ciutats dels Estats Units i, en molt poc temps, 29 clubs de diferents ciutats es van associar per fundar la Jove Cambra de Comerç dels Estats Units.
1928 El moviment va creuar l’Atlàntic creant la primera Jove Cambra d’Europa a Anglaterra i posteriorment a altres països europeus.
1963 Carles Ferrer Salat, president del Cercle d’Economia, contacta amb delegats europeus de la JCI a través d’una reunió de joves dirigents europeus.

L’arribada a Catalunya

1965 Es constitueix la Jove Cambra de Barcelona, amb caràcter local i nacional, legalitzada el 1966 pel govern civil.
1967 Neix la Federació de Joves Cambres d’Espanya amb Josep Pujades com a Primer President i es celebra una reunió de Presidents Europeus a Barcelona.
1969 El 1er. Congrés Nacional es porta a terme a Reus.

El naixement oficial de JCI Catalunya

1976  Les Joves Cambres Catalanes comencen a treballar conjuntament, de forma oficial, tot i sota el nom de “Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña”, el 20 de novembre. L’acta fundacional la signen les Joves Cambres de: Barcelona, Manresa, Manlleu, Vilafranca del Penedés, Igualada, Vic, Tortosa, Cervera i Lleida.
1977 Es celebra el 1er. Congrés a Reus i s’hi afilien: Reus, Sabadell, Tàrrega, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.
1979  Les Joves Cambres Catalanes s’afilien al Consell Nacional de Catalunya i s’inscriuen al Registre d’Associacions i Fundacions.
1980  S’elaboren diferents estudis sobre els eixos de comunicació viària, tant amb l’eix vertical com el transversal.
1981  Les Joves Cambres catalanes passen a anomenar-se Federació Catalana de Joves Cambres (FCJC), però no és fins l’any següent que són reconegudes com a federació definitiva per part de la Jove Cambra d’Espanya (FEJC).
1981  La FCJC s’adhereix a la campanya de normalització lingüística impulsada per la Generalitat de Catalunya. S’elaboren els estatuts de l’entitat, per primer cop en català.
1986 Juntament amb el Centre Divulgador de la Informàtica de la Generalitat de Catalunya, es creen els Clubs del Joc a la Feina. Els senadors de la Jove Cambra són rebuts per sa Majestat el rei Joan Carles I.
1987 Per primera vegada la FCJC disposa de seu social i es professionalitza la secretaria. Durant aquest mateix any són rebuts pel President de la Generalitat de Catalunya, el Molt Hble. Sr. Jordi Pujol i Soley.
1988  La FCJC s’agermana amb la Federació Regional de La Jove Cambra Econòmica de Rhône-Alpes.
1990  Es nomena l’Hble. Sr. Josep Gomis, com el primer membre d´honor de la FCJC. En el congrés mundial a Puerto Rico hi assisteix la delegació més gran, fins aleshores, de membres de la FCJC.<
1992 Es convoca per primera vegada el congrés anual de la FEJC i la FCJC, conjuntament, i  s’unifiquen les dues associacions.
1993 Es celebra a Lleida una trobada de presidents europeus.
1994 S’organitzà la 1a edició dels guardons TOYPS, per reconèixer la tasca dels Joves Excel·lents de Catalunya.
1995  A finals de juny, la Junta Mundial de la JCI, celebrada a Miami, reconeix la Jove Cambra de Catalunya com a organització internacional. En el congrés mundial a Glasgow (Escòcia), les Joves Cambres de Catalunya hi són reconegudes i representades com qualsevol dels 123 països que formen la JCI arreu del món.
1996  La Generalitat de Catalunya concedeix la Creu de Sant Jordi a les JCC, pel seu compromís i participació ciutadana, i per la seva tasca de formació de joves al servei de la comunitat.
1997 Es comencen importants contactes a alt nivell de la JCI, per tal de valorar la possibilitat d’acollir algun esdeveniment internacional a Catalunya.
1998 Es realitza la 1a. Acadèmia catalana de formació directiva (Acadèmia Catalana de Joves Emprenedors) a Lleida.
1999 Durant el congrés mundial celebrat a Cannes (França), s’aconsegueix l’organització del 56th. JCI World Congress, a Catalunya.
2000  S’elabora el pla estratègic “Joves Cambres 2005” i un “jove excel·lent de Catalunya”, Francesc Maduell, és el primer català guanyador del guardó TOYP de la JCI.
2001
voluntaris2001

Voluntaris de la Congrés Mundial del 2001, organitzada a Barcelona

Amb la participació de totes les joves cambres catalanes es celebra 56th JCI World Congress Barcelona 2001, amb l’assistència de més de 4.000 delegats vinguts de tots els racons del món. Salvi Batlle, és escollit el primer president mundial català de l’organització.

2002  S’incorpora la figura del gerent dins l’estructura tècnica de la Federació Catalana de Joves Cambres. Es crea la Fundació privada de les Joves Cambres de Catalunya; i s’adquireix una seu en propietat de la Federació a Barcelona
2003-2005 Les Joves Cambres de Catalunya segueixen el procés de desenvolupament segons el Pla Estratègic 2000-2005 amb la voluntat d’estendre’s per tot el territori català, participar en l’àmbit internacional de l’organització i seguir facilitant l’oportunitat d’aprendre a nois i noies compromeses amb la seva comunitat
2006  Guanya el Premi al Millor Jove Emprenedor Creatiu Mundial, Amadeu Roig Casanova, proposat per la JCI Catalunya
2007  Guanya el Premi al Millor Jove Emprenedor Creatiu Mundial, Jean Claude Rodriguez-Ferrera, proposat per la JCI Catalunya
2009
Voluntaris.jciec2011

Voluntaris de l’organització de la Conferència Europea de 2011, a Tarragona

Durant la Conferència Europea d’aquell any, a Budapest, s’escull a Tarragona, Catalunya, com a seu de la Conferència Europea de 2011

2011
Sopargala

Imatge del Sopar de Gala organitzat durant la Conferència Europea de 2011, a la Tarraco Arena Plaça a Tarragona

Amb la participació de totes les joves cambres catalanes s’organitza a Tarragona, la Conferència Europea de Joves Cambres

 2014 La Jove Cambra de Barcelona celebra el seu 50è aniversari, on assisteix el President Mundial, Shine Bhaskaran
 2015
cn15senat

Fotografia dels senadors presents durant el Sopar de Gala del Congrés Nacional 2015

La Jove Cambra de Catalunya, celebra, durant el Congrés Nacional realitzat a Cambrils, el seu 50è aniversari

2016
_mg_8703

Imatge d’un moment de la presentació del llibre del Reconeixement Internacional de JCI Catalunya

La FOCIR i JCI Catalunya, creen el llibre del 7è Cas d’Internacionalització, sobre el reconeixement internacional de la JCI Catalunya. A més, aquest any és redacta un Pla Estratègic 2017-2021, i és comencen les passes per a crear un Pla d’Igualtat de JCI Catalunya.